Tuesday, May 24, 2005

Finsko a jaderna energetika vubec

Clanek v Hospodarskych novinach me vyprovokoval k tomu, abych se podival na vztah Finu k jaderne energetice.

Ve zkratce o cem je clanek: Jde o rozhovor s pani Anneri Nikula, viceprezidentkou finske energeticke spolecnosti TVO. Rozhovor byl (zrejme) vyprovokovan tim, ze TVO "začala v květnu hlavní stavební práce na novém bloku jaderné elektrárny v Olkiluotu. Ten bude v zemi celkově už pátým. Přijde na tři miliardy eur, tedy zhruba 90 miliard korun, a je financován výhradně ze soukromých zdrojů. Osazen bude prvním evropským tlakovodním reaktorem EPR o výkonu 1600 megawattů, který představuje novou generaci jaderné techniky. Zkušební provoz začne už koncem roku 2008." V rozhovoru pani Nikula vysvetluje, jake energeticke zdroje se budou vyhledove stavet ve Finsku (mj. obnova uhelnych elektraren) a jaky byl postoj verejnosti k dane elektrarne ("Dnes asi čtyřicet procent Finů náš program podporuje, naopak zhruba dvacet pět procent jich je proti, nebo není rozhodnuto. Zbytek lidí to nezajímá.").

Po mensim porozhlednuti jsem nalezl i nasledujici:
Dalsi clanek z Hospodarskych novin nazvany "Jak se stavi reaktor", v nemz se mj. pise: "Šestitisícová obec Eurajoki, na jejímž území se nachází elektrárna Olkiluoto, výstavbu nového jaderného bloku vítá. Místní jsou nadšeni i tím, že ve zdejší lokalitě vznikne hlubinné úložiště použitého paliva pro celé Finsko. 'Byla to těžká soutěž a jsme šťastni, že jsme zvítězili,' komentoval v deníku Süddeutsche Zeitung šéf obecní rady Juha Jaakkola zápas o úložiště svedený s Loviisou, kde se provozují další dva finské reaktory typu VVER ruského původu." Hersoft, tak bud je to kachna, nebo jsou prinejmensim nekteri Finova a nekteri Cesi z uplne jine planety... Ale proc?

Trochu odpovedi nabizi reportaz Ceskeho rozhlasu, z nichz cituji: "Finsko je velmi zvláštní zemí. Už jen proto, že Finové jako jediní z rodiny západoevropských zemí začínají stavět další jaderný reaktor. V zemi tisíců jezer se netěží téměř žádná fosilní paliva a vodní elektrárny vyprodukují jen 16 procent roční spotřeby enenergie. Každá třetí prosvícená kilowatthodina tak ve Finsku pochází z jaderné elektrárny."
Ve svetle vsech mych (zajiste velmi rozsahlych :-)) znalosti o Finsku neprekvapi ani nasledujici cast: "Na rozdíl od temelínské jaderné elektrárny zde ale nebyly žádné problémy se spouštěním: 'Pokud si to vybavuji správně, tak to trvalo pár měsíců. Každopádně nešlo o žádná zdržení plánu,' říká jeden ze zaměstnanců elektrárny a znuděným hlasem dodává, že neplánované odstávky tu také téměř neznají. 'Žádné závažnější problémy, snad jen loni nějaké lokální závady. Ale nic zásadního.' "

O vztahu finskych politiku (kdyz uz ne Finu obecne) vypovida dosti clanek z bbc.cz. Ve vlade hlasovalo pro novou elektrarnu 10 clenu, 6 bylo proti. Nalay mezi poslanci byly 3:3:3.

V souvislosti s novou jadernou elejtrarnou stoji za zminku, ze svuj podil na ni bude mit i Škoda JS.

Aby tenhle muj prispevek nevyznel tak optimisticky, mrknete se i na Nuclear Madness Info Center. Mj. se pise o tom, ze podpora verejnosti neni tak zasadni, jak se tvrdi. Pocet podporovatelu jaderne energetikcy prevysil pocet odpurcu v roce 2003. Ale jak stranka rika, byl to pouze vysledek propagacni kampane.

Kdyz uz jsme u propagace, tak nesporne stoji za to mrknout se na to, jak se da propagovat ukladani jaderneho odpadu. Fakt ze jo, kam se na ty Finy hrabem :-).

A kdyz uz od primarniho tematu (studium ve Finsku - pripominam) opravdu odbiham, mrknete se i na krasne fotografie jadernych elektraren. Stoji to za to :-).

> SUMMA SUMMARUM < Tak nevim. Ze by nas zase v necem predbehli? V jaderne energetice se certa stareho vyznam, ale jsem pro ni. S mym laickym rozumem mi prijde jako podstatne !zdravejsi" nez tepelne elektrarny a vitr... Toho je u nas proste malo.

5 Comments:

Blogger Vilda said...

Ahoj,
pridani do sekce "Education & Entertainment" beru jako poctu, diky :-) Je zajimave sledovat, jak se vzajemne ctou lide, kteri vidi veci podobne... ale to je vlastne logicke, ze? :-)
Co te na mym blogu nejvic zaujalo?

Tomas
tom.vilda(zavinac)gmail.com

1:14 PM  
Blogger Czech NR said...

Zdravim, s tim ctenim podobnych veci - "potkal jsem" Te na akabelogu (ktery tak smutne konci).
Co me zaujalo? Management a vsechny veci s nim spojene (svete div se, nejen, ze to studuju, ale dokonce me to i bavi), odkaz na Kohoutovy stranky (toho se, podobne jako Koubskeho, asi nenabazim) a celkovy styl vubec. Mohu-li vedet, cim se ve svem zivote zabyvas? Byl jsi na nejakem Souckove seminari?

Pak jsem narazil i na Starbucks (kde jsem pres leto 200 pracoval). No a Dilbeert...co vice rici?

3:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

svet velkych lidi je maly ;-)

8:52 PM  
Blogger Czech NR said...

To bylo hezky receno :-).

8:57 PM  
Blogger Vilda said...

řekněme, že poslední 4 roky jsou jeden nepřetržitý Součkův seminář :-)

Jakej mas email?

Tomas
tom.vilda(zavinac)gmail.com

PS: Novej Souček: http://www.profespubl.cz/index_soubory/firma21.htm

9:41 PM  

Post a Comment

<< Home