Thursday, May 12, 2005

Studentske overaly

Clanek v Helsingin Sanomat mi konecne trosku osvetlil (nejen) finskou tradici studentskych overalu (ci kombinez, chcete-li).
Abyste meli predstavu, oc vlastne bezi, zde je nekolik inspirativnich obrazku:
slecna i s helsinskou katedralou, finsky student v modre nalade, krasna ruzova teoreticka fyzicka a jeden opravdu zaslouzily - 14-kilovy.
Na kombinezy se nasivaji (nikdy nelepi) nalepky jinych skol, prip. z ruznych akci (hospodske stafety aj.), podle tradice je zakazano je myt (ale ty co jsem videl, tak byly docela ciste, takze?), barva urcuje skolu (takze ekonomove maji napriklad dolarovou zelen).
Cele to vzniklo ze studentskych uniforem 19. stoleti, ktere davaly najevo, ze studenti patri pod univerzitni jurisdikci. Samotne kombinezy se ovsem objevily az v 70. letech 20. stoleti na jihu Svedska - jako levnejsi verze oficialniho obleceni (jak proste, mily Watsone).
"And when the Swedes do something first, the Finns will follow." Takze ve Finsku se kombinezy poprve objevily na helsinske technice v roce 1979.
A to je vse, co jsem k tomu zatim objevil.

> SUMMA SUMMARUM < Ted je tu zasadni otazka, jestli si mam nebo nemam brat do Helsinek siti. No, hodi se asi vzdy. Kolik takova kombineza muze stat? To bych si mel asi taky zjistit. A popremyslet o tom, jestli neco takoveho bude nekdy i u nas. Hmmmmm (neco me napadlo). Studentske unie a organizace se pomalu zacinaji matorit a mensi parici nez Finove snad nejsme. Jen to nesmi byt v kombinaci bledemodra - cervena, to by nemuseli Mladi konzervativci rozdychat :-).

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ta kombineza stoji asi 25e.

1:38 AM  
Blogger Czech NR said...

Diky za odpoved. A kupujou si je zahranicni studenti? Kamaradka, co byla v Turku, rikala, ze tam to stalo 40 EUR a ze kdyz by si overall objednala, dostala by ho az dalsi semestr....

2:30 PM  

Post a Comment

<< Home