Thursday, July 21, 2005

Finsko, vira, cirkev I

Na Virtual Finland jsem narazil na povidani The Church in Finland today.
Vybiram:

"Church spires rise at key points in towns and villages in Finland, which is a sign that the country has long-standing Christian traditions like the rest of Europe." - To je zajimave porovnat s tim, ze v CR jsou kostelni veze take nedilnym prvkem krajiny, ale ze by i krestanstvi bylo nedilnym prvkem ceske duchovni krajiny? Snad na urovni tektonickych desek (a musim rici, ze tohle prirovnani se mi docela libi, ma mnohe zajimave asociace).

84% Finu jsou luterani. Luteranstvi ve Finsku je dusledek rozhodnuti svedskeho krale Gustava Vasy (prekladam to z anglictiny, takze ceska transkripce muze byt trosku jina), ktery zavedl luteranstvi v celem svem kralovstvi (do nehoz patrilo i uzemi Finska). Z te doby take pretrval urcity druh koexistence statu a cirkve - v soucasnosti clenove cirkve plati poplatek ve forme cirkevni dane (1-1,25%), z vynosu jsou pak hrazeny dobrocinne vydaje jako napr. sprava hrbitovu, starych budov, prace s mladezi apod.

Vyuka nabozenstvi probiha na finskych zakladnich a strednich skolach. Je povinna. Zaci bez vyznani studuji etiku, ostatni zaci studuji "svoje" nabozenstvi - tedy pokud jsou ve skole aspon tri te same denominace. Pokud jich je mene, studuji etiku.

Finove pry do kostelu prilis nechodi (overim na miste :-)). 50% obyvatel chodi do kostela jen jednou za rok. Zato o Vanocich a jinych svatcich je plneji. Vira je spise soukromou zalezitosti, nicmene asi hraje v zivote Finu dulezitou roli, kdyz 87% vsech novorozenat je pokrteno, 68% snatku je cirkevnich a asi 98% pohrbu je take cirkevnich (tak to asi na miste overovat nebudu...).

Podle vyzkumu Gallupova ustavu z roku 2003 36% Finu veri v Boha podle uceni cirkve, 28% veri v Boha, i kdyz jinym zpusobem. 12% Finu se povazuje za naproste ateisty ("az se bojim, ze me Pan Buh potresta")

> SUMMA SUMMARUM < Ani nevim, co k tomu rici. Snad jen tolik, ze je mi to cele nejak sympaticke. A ze se tesim na finske kostely. Treba i na kostel Temppeliaukion.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home