Thursday, August 04, 2005

Jak se usazuje ve Finsku


Narazil jsem na clanek popisujici zkusenost Americanky Kathy z Chicaga, ktera se roku 1997 pristehovala do Finska se svym americkym pritelem. Kratce po pristehovani ziskala praci v Nokii, kde pracovala v marketingu. Nyni pracuje v oddeleni Corporate Communication, kde "preparing presentations and speeches for Nokia's management" (ja chtel vzdy byt managerem...).
Ve Finsku si sveho pritele vzala a ma s nim dve holcicky; ac oba stale obcane USA, plati dane ve Finsku a uzivaji si i vymozenosti finskeho socialniho systemu, pokud jde o materskou, prispevky apod. (vzpominam na svoji americkou znamou, jejimz snem bylo zit ve Svedsku, a to kvuli vsem tem moznym i nemoznym socialnim "vymozenostem"* - *uvozovky skrtnete dle presvedceni).
Manzele si poridili ve Finsku domek - vzali si na nej hypoteku, i kdyz veskere relevantni dokumenty byly ve finstine (nevim, v Cechach neco podepsat...).
A propos finstina - Kathy se finsky uci, ale (prekvapive :-)) neni to lehke. Ze pry zvladne titulky novin, ale konverzaci ne. Hm.
Velkym zazitkem byla/je pro Kathy finska primost: pri obede s finskymi kolegy sveho muze (prvni den ve Finsku) Finka poznamenala, ze nema rada Americany. Tak chapu, ze tohle Americanka moc asi nepochopila... Ale aspon uznala, ze i tahle primost ma sva pozitiva: "The positive side of straightforwardness is trust. There is no need to try and interpret hidden meanings or connotations from what Finns say as they don't waste time saying things they don't mean."
Vyzniva jako sveho druhu idylka (ano, stranka je provozovana finskym ministrem zahranici...).
Pravda, nekomu nemusi vyhovovat snih a zima (viz obrazek, ktery mi pripomina slavny michigansky denik - zde adaptovany na nezname Arnostovice, s Michiganem to bylo lepsi).

Pokud mate touhu to taky ve Finsku zkusit, muzou se vam hodit informace ze stranek Expat-Finland, Going Global, Finland Forum, virtualni skoly finstiny, imigracniho uradu a pripadne si muzete pecist jeste jedan "expat" pribeh z Finska.

A verte nebo ne, expati zijou i v Cechach.

> SUMMA SUMMARUM < Slo by to.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home