Saturday, September 17, 2005

Den fetise vcelku neskodneho

[den 19, streda 14.zari]

Tak jsem ode dneska hrdym majitelem finskeho bankovniho uctu. Cela vec ma ovsem mnoho hacku: smlouva byla ve finstine, takze musim dat na duveru, zrizeni stalo 6 EUR (jsem zvedav, jestli i tady budou neco chtit za zruseni), nedosti na tom, vlastne nevim, k cemu mi bude, protoze najem muzu zaplatit i z ceskeho uctu. Zkratka jsem zase neco asi nedomyslel a jen podlehl davove psychoze. Na druhou stranu by se mohla hodit karta k uctu, protoze s ni mozna i pujde platit ucty krze bankomat. Ale co, chybama se clovek uci a jak se pravi ve Skrivancich na niti, ode dneska budu filosofovat mnohem presneji (ci jak to bylo).
Uzil jsem si opet hodinu financnich trhu, ten chlapik je proste dobry. Venuju tomu samostatny prispevek, i kdyz uznavam, ze pro mnohe to bude na urovni Cimrmannovych foru a la H2SO5.
Podruhe jsem navstivil zdejsi postu, tentokrate jsem do jejich ustredi vlezl z druhe strany a nelitoval jsem (aneb na nevyslapanych cestickach nejvice boruvci byva): krom toho, ze jsem si koupil peknou sadu muminich znamek (nekteri z vas je mozna i dostanou na pohledu nebo dopisni obalce), videl jsem i moc peknou vystavu modelu ledoborcu. A taky sadu dopisnich obalek se znamkami s tematikou ledoborcu. Zde musim udelet trochu odbocku.
Ledoborce me nejak zvlastne pritahuji: velke osamocene stroje razici si cestu ledovymi poli. Kdysi jsem v ramci jednoho dokumentu videl, jak se nekde u Antarktidy potkaly v noci dva ledoborce. Nejprve se v dali objevilo svetylko, az se postupne objeivla obrovska osvicena lod, ktera se pomalu minula s druhou a zase zmizela ve tme. No proste muj fetis.


Majestatni krasa razu industrialniho

Vecer jsem v saune narazil na Rusa Alexe, ktery na HSE dela doktorat na mezinarodnim obchode. Sympaticky chlapik, hned ze me tahal rozumy, do ktereho klubu v Praze zajit, resp. kde je mozne potkat ceska devcata. Ja se v takovych vecich samozrejme vubec nevyznam, ale nasmeroval jsem ho na Radost, Mekku a Karlovy lazne. Jeste jsem ho mohl poslat ke Svejkovi :-).
Vecer jsem se venoval tento tyden jiz tradicni zabave, to jest motivacnim dopisum. Mel bych se nekdy sejit s nejakym personalistou a zeptat se ho, jakym zpusobem takove vyplody cte. Teda jestli je vubec cte.

K ledoborcum.
Tady si muzete precist docela obsahly clanek o historii a soucasnosti ledoboreni ve Finsku. Pokud mate rychle pripojeni a RealPlayer tak se urcite mrknete na video, tech 5 minut skutecne stoji za to.
Tohle je jeden z ledoborcu americke pobrezni straze. A tady je pak cela jejich "sbirka".

Ale i zabavou ziv je clovek, takze pokud byste se snad chteli vypravit na ledoborec turisticky, muzete to zkusit treba prave ve Finsku s ledoborcem Sampo.
A snad jeste par poznamek o ledoboreni ve Finsku (podle Finnish Maritime Administration):

  • 23 z priblizne 60 finskych obchodnich pristavu je v provozu po cely rok
  • v zimnich mesicich je techto 23 pristavu navstiveno 9 000 lodi, ktere vezou vice jak 27 mil. tun nakladu
    temto lodim pomaha na jejich cestach 9 ledoborcu provozovanych Finskym namornim uradem (preklad Finnish Maritime Administration)
  • devet ledoborcu ma celkovy 120 MW vykonu (ajta, je "thrust" skutecne vykon?)
  • v prubehu bezne zimy jsou ledoborce ve sluzbe v souctu cca 1 000 dnu, behem nichz ujedou asi 140 000 mili
  • behem takove zimy take tahnou lode na vzdalenost asi 20 000 mil po dobu 2 300 hodin
  • bezna sezona trva zhruba od poloviny listopadu do konce kvetna (fiha, takze bych je mohl videt i v akci, zati jsem nejake videl jen zakkotvene)

> SUMMA SUMMARUM < Myslim, ze zrovna ledoborce jsou asi jednou z prvnich veci, ktere davaji memu zdejsimu pobytu opravdu vymenny raz, totiz raz poznavani neceho, co doma jaksi nemame. Kratce receno: stoji to setsakra za to!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home