Tuesday, September 20, 2005

Jeste takova drobnost

Prisel mi od kamarada mail. Otiskuju ho i se svoji odpovedi. Kazdy at si udela obrazek sam. Ale ve svetle predchoziho prispevku s uvahami o racionalite chovani je tohle...no, na zvraceni. Omlouvam se za ten vyraz, snazim se tuhle stranku udrzovat na jiste urovni, ale ceho je moc, toho je prehrsle.

No, tezko rici.Pro milovnika Monty Pythonu je to prave posusnani. Rozdil je v tom, ze Monty Pythoni byli jen v televizi.Snad nebudes mit nic proti tomu, kduz tuhle korespondenci mirne zverejnim.
Vojta
On Tue, 20 Sep 2005 16:42:58 +0200 KAMARAD wrote:

>Ja snad fakt utecu az za ocean... az si budu balit kufry
>a volat taxika na letiste, mam Te taky vyzvednout ?
>>http://zpravy.idnes.cz/zahranicni.asp?r=zahranicni&c=A050920_162459_zahranicni_miz

> SUMMA SUMMARUM < Dve me kamaradky prave dodelaly psychologii. Asi je ceka navsteva pacienta s depresi. Tezkou.

16 Comments:

Anonymous Anonymous said...

taky se snažím držet jistou úroveň, ale KURRRRRRRVA .) increííííble, amigo

6:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

...check your mail, guy :) r.

6:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

zajimalo by me, zda evropska komise nejak zareaguje na stiznosti vyrobcu parnich lokomotiv, ze jejich trh stagnuje. Je to prece nefer, ze lide jezdi pantografy...
Nedivil bych se, kdyby pak pan premier nechal slavnostne sesrotovat "pendolino", abychom byli "evrope srdcem i skutky bliz" :)

6:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jeste takova drobnost. Rekl bych, ze vstupnim impulsem pro jednani evropske komise byla stiznost agentury AFP. Vec se ma tak, ze google news i jine stranky poskytujici informace na zaklade RSS si , ze je jim vykradan obsah. (Pristup je to vskutku ryze francouzsky, ostatni svetove tiskove agentury naopak radi poskytuji sve informace ven...). Predpokladam, ze AFP dala evropske komisi podnet, aby s tim neco udelala, nejlepe formou paragrafu do evropske ustavy ;-) . Predpokladam, ze v dokumentu zaznel argument o tom, ze francouzsky farmar si na pastve internetove deniky neprecte a proto ze jejich existence je v rozporu s kulturnim dedictvim evropy :-)

6:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

agentury RADY
a sorry za formatovani, nekde jsem zapomel tag < / a >

6:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mozna jsem eurooptimista, ale rekl bych ze to nebude az tak horke :) Zaprve by mne zajimalo co se opravdu stalo a o cem se skutecne jednalo (bez urazky, na idnes se clovek docte pekne hovadiny - viz napriklad zpravy o libovolne letecke nehode!), za druhe se az tak nebojim ze by vysledkem byl zakaz online medii. Spis ty podnety vuci mediim tistenym :) A po pravde urcita mira regulace online zpravodajstvi by nekdy nebyla na skodu - navstivte treba muslimske listy ... Taky ale nikdo nerika ze k necemu takovemu dojde.

11:29 PM  
Blogger Czech NR said...

Coz o to, pokud se podari nekde vystarat nejake duveryhodnejsi zneni zpravy, rad se necham uklidnit...bohuzel to cele az nejak moc zapada do myslenkoveho ramce EU.
No, ze se na Internetu pisou nesmysly, to je pravda. Ale i tam bych byl s regulaci opatrny, i kdyz nejsem 100% proti. Spis me fascinuje ta monost regulace kvuli zamestnanosti. Obavam se, ze ta paralela s parnima lokomtivama je bohuzel docela povedena.

10:08 AM  
Blogger Vilda said...

/tradicne/ dobry prispevek k tematu: "Chce Evropská komise skřípnout internetové vydavatele nebo novináři vypustili kachnu?" http://www.marigold.cz/item/chce-evropska-komise-skripnout-internetove-vydavatele-nebo-novinari-vypustili-kachnu

11:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Za ten odkaz na Marigolda dík, v zásadě jsem měl podezření že to tak nějak bude, jen jsem neměl sil a času na to dopracovávat se ke zdroji.

Pro zajímavost v diskusním fóru ve kterém jsem na tenhle problém narazil to dotyčný euroskeptik vylepšil ještě tím, že z (už jak vidno faktograficky velmi okleštěného) článku na iDnes ještě vybral jen ty "nejhorší" pasáže. Takže ve výsledku to znělo tak, že EU chce zakázat Internet, aby tiskaři nepřišli o práci :)

Zcela bez souvislosti s Unií - obecně mě zkušenost naučila, že speciálně u témat spojených s nějakou anti- agendou (anti-EU, anti-USA, anti- cokoliv) je záhodno mít se opravdu na pozoru. 99 procent lidí zapojených do diskuse bude totiž mít právě tu svojí agendu pro nebo proti, a patřičně podle toho informace zabarví. Ono ani není potřeba přímo lhát, stačí vybrat jen to co se mi "hodí do krámu" a zbytek prostě vynechat.

Málokdo si totiž dá tu práci dohledávat zdroje a podklady, většinou je mnohem jednodušší vzít takové tvrzení za bernou minci, a začít se rozčilovat :)

Zpět k té EU - jeden se nestačí divit za co všechno ta zas..á EU může. Od banánů přes značky až po noviny. Jenže co z toho jsou prostě kachny, a co výmluvy za problémy které "podělali" jiní? Speciálně naši politici se na EU vymlouvají moc rádi...

6:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nejsem bláhový, abych se domníval, že EU by chtěla nějakým způsobem omezovat Internet - to už bychom se od Číny nelišili nijak :) Děsí mě něco jiného: výrobci tištěných médií se obrací na evropskou komisi, aby dělala něco s jejich klesajícími náklady a tato stížnost nachází odezvu: byť jen v začínajícím jednání. Co je to za přístup ? Když si založím hospodu, budu protivný a nebudou mi tam chodit lidi, mám se též obrátit na evropskou komisi a nechat si dotovat svou firmu ? Nebo mám žádat o nařízení, které by zakázalo konkurenci být k zákazníkům příjemnější, než jsem já ?
V tom postrádám logiku...

7:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Co se tyce konkretnich problemu v textu, je vhodne si uvedomit, ze to, co pise EK:
„First, publishers need to overcome the idea that “content is free” on the internet.
Coz je myslenka primo zrudna. Obsah je opravdu zdarma, pristup k informacim je primarni domenou tohoto media. Nikdo nerika, ze nemohou existovat placene sluzby (napriklad aktuality od CTK), ale predstava jakesi regulace "komercne vyuzitelneho obsahu" je naprosto blahova. Jen si predstavte, ze byste si koupili noviny, ale abyste mohli o clanku diskutovat nebo nedej boze na zaklade informaci o situace v Ghane se rozhodli tam investovat, museli byste si priplatit.
Z pohledu technika, IT pracovnika a vyvojare se musim pozastavit nad archaicnosti nazoru prezentovaneho v clanku. V dobe, kdy informatici EU prosazuji otevrene formaty do statni spravy, maximalne svobodny pristup k informacim a vyuzivani zdroju je snaha "lepe ochranit autorska prava" a "zodpovednost za informace" tak trosku mimo.
Informatika speje k integraci, SOA, maximalni provazanosti sluzeb napric systemy, domenami, provozovateli. To, co zazniva v textu na marigold.cz je hezke, na prvni pohled, ale pod povrchem je videt neporozumeni principum a trendum a snaha prevadet zazite principy tistenych medii na oblast IT, kam se proste a jednoduse nehodi. To uz je, jako byste chteli vydavat zbrojni prukazy na pera, nebot vsichni prece jasne vedi, ze pero je ostrejsi mece.

7:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Přístup k a výměna informací, otevřené formáty jsou jedna věc, autorská práva zase druhá.

Představ si, že napíšeš článek na kterém děláš třeba půl roku, a někdo ho prostě zkopíruje a publikuje na svém webu (a ideálně na tom vydělá, na reklamě nebo přístupových poplatcích). Je to OK?

Souhlasím že tzv. "informační společnost" mění určitá paradigmata ohledně právě autorských práv a přístupu k informací, kde fakticky kvůli tlaku vývoje se některé věci stávají nemožnými. Přináší to ale svoje problémy.

Kamarádi na VŠE učí, a setkávají se s tím že nezanedbatelná část studentů odevzdává seminárky, které jsou pouze CUT&PASTE texty z Internetu. Zřejmě vycházejí z předpokladu že vyučující Google používat neumí. Je to v pořádku, když je tedy obsah zdarma?

Stává se cokoli co se ocitne na netu automaticky vlastnictvím všech? A současně, znamená svoboda slova že si může každý psát co se mu zlíbí?

Neviděl bych to zjednudušeně, ani z jednoho pohledu. A taky doufám že se na to EK podívá důkladně, a vyplodí stoh textu :) Na poplach budu bušit v okamžiku kdy nějaká nesmyslná směrnice vznikne...

P.S. to co cituješ je jen první věta z odstavce, který tu myšlenku dál rozvíjí, upřesňuje a dochází k závěru :) Nevytrhával bych jí z kontextu, to ostatně už udělal Marigold.

11:48 PM  
Blogger Czech NR said...

Tak jsem rad, ze se na blogu o studiu ve Finsku rozproudila takova zasvecena diskuse.
Je uz dost pozde a mam za sebou dost prace, takze asi zadnou smysluplnou poznamkou neprispeju :-(.

12:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

Autorská práva jsou řešena již stávající legislativou, platnou i pro elektronická média. O tom, že se plagiátorství nevyplatí se přesvědčil už nejeden vysokoškolský pedagog (kauzy proběhly médii).

Když se rozhodnu zveřejnit svůj článek v libovolném médiu, počítám s tím, že bude dál využíván. Když jako vědecký pracovník publikuju práci o vyvíjené metodice tvorby datových skladů, je mi zřejmé, že se z ní stane pár referátů od lidí, co si přečtou jen úvod a závěr: ale to mi nevadí. Pokud by mi to vadilo, nebudu publikovat, ale soustředím se na patentovou ochranu svých prací.
Když budu vydávat elektronické noviny, nebude mi vadit, že nějaký server z mých headlines udělá digest: potenciálně zajímavý zákazník se ke mě stejně (odkazem) dostane.

Jako pedagog velmi zřetelně poznám v studentských pracech "fingerprint" googlu. Ono občas stačí zadat nějakou pěknou větu z referátu právě do googlu a často se objeví "zdroj inspirace". "Je to v pořádku, když je tedy obsah zdarma?" Jistě, že je. Nebo si snad myslíte, že by zpoplatnění rešerží a prohledávání vědeckých článků (www.citeseer.org) něco změnilo ? Problém není v ceně, ale ve způsobu využití a zde již opět platí omezení dané z autorského práva.

Cituji první větu, je to tak: ale ta se stává určitou proklamací, není první jen tak. A jde opravdu proti principu Internetu, respektive IT.

8:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

Možná bych to ještě zjednodušil: dneska asi platí skoro všude (nebo začíná platit), že nevyděláváš na věci samotné, ale na reklamě co je na ní nalepená, případně na tom, že na ni tu reklamu hodně lidí nalepit chce, jestli je to srozumitelný... Takže tvůj zisk z publikace čehokoliv na netu spočívá ani ne tak v nějakých honorářích apod., jako spíš v návštěvnosti toho článku - prostě dozví se o tobě víc lidí, což znamená další kontakty a potenciální možnosti práce (a tudíž výdělku). Stejně jako zpravodajské servery nevydělávají tak, že by lidé platili za přečtení (jako u papírových novin), ale pomocí reklamy podmíněný návštěvností. Myslím si, že je to podobný - zkrátka peníze k tobě tečou méně viditelnými cestami :-)

11:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

přesně. Ostatně, model free software funguje obdobně: otevřu svou aplikaci veřejnosti, nechám ji dostupnou pod veřejnou licencí a sám přebírám (díky licenci) zajímavé upgrady do své "verze" či "distribuce". Vzhledem k tomu, že jen málokterý zákazník si kupuje jen produkt, většina i služby (neplatí zřejmě jen o počítačových hrách), není můj business "ohrožen".

3:48 PM  

Post a Comment

<< Home