Tuesday, September 20, 2005

Krasa a drsnost.


Nejak se mi seslo najednou par zajimavych veci.

Jednak byl nekdo ze zdejsich vymennych studentu tak laskav, ze rozeslal odkaz na prekrasne fotky laponskeho podzimu. Par jich davam na ukazku, zbytek je zde.



A taky jsem zavital na stranky Refexu a narazil na dve velmi zajimava cteni.


Prvni je zajimavou uvahou o tom, jak si (ne)pocinaly americke urady v souvislosti s tim, co se stalo v New Orleansu. Vybiram: "Ne že by se vůbec nic nedělo: státní a federální úředníci, píše deník The New York Times 11. září 2005, strávili dva roky nad plánem pro případ hurikánu či jiné přírodní katastrofy. Bohužel nevyřešili dva zásadní body: transport evakuovaných a znovuobnovení pořádku ve městě."

Druhe cteni je pak rozhovor s Liborem Duskem z GERGE-EI o ekonomii kriminality. Mj. rika: "Pouze aplikuji myšlenku, kterou před několika lety formuloval profesor Steve Levitt z University of Chicago ve velmi slavném a velmi diskutovaném článku. Do konce osmdesátých let kriminalita ve Spojených státech stále rostla. Pak najednou, zdánlivě bez příčiny, začala klesat. Vysvětlení hledali odborníci dlouho a rozhodující faktor je velice překvapil. V roce 1973 totiž byly v USA legalizovány potraty. Dokud byly nelegální a prováděly se načerno za vysokou cenu, mohly si je dovolit jen ženy z lépe postavených rodin. Když se potraty zlegalizovaly, začaly na ně chodit především ženy a dívky, které se o své nechtěné děti nedokázaly postarat. Typický americký kriminálník vyrůstal v neúplné rodině s velmi mladou matkou, obvykle v nějaké chudinské čtvrti. Mnoho potenciálních kriminálníků se po zlegalizování potratů vůbec nenarodilo. A projevilo se to po sedmnácti letech ve statistikách kriminality."

Obe cteni i ty fotky doporucuji. Ten druhy rozhovor ani ne tak kvuli Americe, ale hlavne kvuli velmi zajimavym cislum ohledne kriminality v Ceske republice.

> SUMMA SUMMARUM < Hledani souvislosti mezi zdanlive nesouvisejicimi pojmy, udalostmi ci koncepty je vytecna zabava, bohuzel dosti casto konci rozpacite. Takze jak tyhle tri prispevky souviseji.... Tezko rici. Mozna tak, ze krasa casto spociva v jednoduchosti a zaroven muze byt i dosti drsna. A je nakonec jedno, jestli hovorime o prirode "from the top of the world" nebo o casto vrozene neschopnosti (zvlaste statnich) organizaci resit problemy, k jejichz reseni byly zrizeny, nebo o tom, ze boj s kriminalitou neni nutne nahlizet ve forme dobra a zla, ale ve forme ciselnych vztahu. Krasa a drsnost.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

jj, ten rozhovor v Reflexu jsem čet, zajímavej chlapík .)

5:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

zajimavy pristup ekonoma k kriminalite. Nicmene: doporucuji poznamky Jana Sibika k situaci v New Orleans. Jsa "in site", situaci popisuje trosku jinak, nez jak je zvykem napriklad u Guardianu.

6:32 PM  

Post a Comment

<< Home