Friday, September 23, 2005

Prochazka cislo 2

[den 22, sobota 17.zari]

Puvodne jsem dneska chtel jet do Turku, ale jednak je pro slevovou kartu na drahy treba vyplnit formular ve finstine, jednak se nikomu zvlast nikam nechtelo, tudiz mne samotnemu take ne. A navic je byl na nedeli naplanovan Talin.
Takze jsem si aspon vymyslel nahradni program: vychazka cislo 1 (podle jiz zminovane prirucky). Mel jsem to vymyslene tak, ze dojedeme busem do centra a tam si pujcime nektere z pujcovacich kol a vyrazime. Ta kola: takova pekne svetle zelena, tudiz docela napadna, jsou rozmistena asi u dvaceti stojanu v centru Helsinek a je mozne si je vypujcit za zalohu dvou EUR. Tedy, jsou rozmistena....spise byla. Dle vseho je po sezone, tudiz se jezdeni nekonalo. Nakonec jsem to tedy s Nadine a Pierrem musel zvladnout pesky (ale to samozrejme nikdy neuskodi).
Drobný půvab skrytých kamerTrasa c.1 vede ctvrti Kruununhaka, ktera he znama coby starsi cast Helsinek, kde jsou krome nejstarsich domu take domy novejsi, konkretne secesni. Pocasi pralo, takze i vyhledy a z nich vyplyvajici fotografie stoji za to. Prikladam.

Prochazka trvala asi od dvou do sedmi (mereno od koleje ke koleji). Vecer jsem prisel docela uondan, snad i proto jsem uvital, ze Pierre se posleze pustil do spaget, takze je tim padem nemusel vytahovat svoji pytlikove testoviny. Na veceri krom Nadine prisla i Julie, o niz jsem az nyni zjistil, ze neni Francouzka, ale Quebecenka. Nicmene na francouzskem prizvuku ji to neubralo. Nejak jsme se dostali k otazce jazyku a z ni vypadlo, ze v Quebecu nesmeji mit prodejny nazvy v anlgictine, respektive ty anglicke verze museji byt x-krat mensi nez francouzske. Ja na to reagoval usmevem, na coz ona reagovala otazkou, proc ze se smeju. Neohrozene jsem ji vysvetlil, ze je to pocinani mirne mimo realitu. Jedna vec je ta, ze se dosti zlobim na mnohe sve ceske spoluobcany kvuli nedbalosti pri uzivani nasi matersitny (a pekne me tim stvou, zrovna tak jako je stvu svymi pripominkami je), ale nikdy bych nebyl pro jakekoli jazyk usmernujici zakony. Rec je nastrojem mysleni a kdyz je proste nekdo flakac, pokud jde o jazyk, tak necht jim je. Co nadelame. No, nevim, na moji argumentaci prilis nereagovala. Az pak nekdy dojde rec na Evropskou unii, to si teprve ziskam mnoho pratel.

Dalsi fotky z Kruununhaky,

> SUMMA SUMMARUM < Nojo, jednomu narodu nedochazi, ze uz nejaky ten patek neni velmoci a porad mu to nedochazi. Radeji me to ani nevede k uvaze o tom, co nedochazi jinym narodum (zvlaste pak treba jednomu...).

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Az pak nekdy dojde rec na Evropskou unii, to si teprve ziskam mnoho pratel."
hehehehe :-)))))

9:27 PM  

Post a Comment

<< Home