Thursday, October 27, 2005

Finsko a jazyky a...

Na internetovych strankach Reflexu se strhla diskuse o jazykovych schopnostech, mj. tez o znalosti cizich jazyku v Ceske republice. Dovolil jsem si k tomu pridat i trochu sveho moudra, ktere prikladam.
"Měl bych ještě jiný návrh: zrušit nebo rázně omezit dabování zahraničních filmů. Přesněji jsem to neanalyzoval, ale řekl bych, že v zemích, kde se dabuje (např. ČR, Francie) je úroveň znalosti angličtiny podstatně nižší, než v zemích, kde se prakticky nedabuje (např.Finsko, Nizozemí). Studuji teď v Helsinkách a za dva měsíce jsem tady narazil asi na 5 (slovy pět) lidí, kteří neuměli anglicky. Ostatní nejen že umějí, ale umějí prefektně. A jedna Finka mi řekla, že v pěti letech uměla výtečně anglicky - protože koukala na americké filmy a pohádky. Samozřejmě, že tahle cesta vede k tomu, že se maximálně preferuje angličtina, ale kdyby aspoň tu Češi ovládali... Dabing je krásná věc, takové Jistě, pane ministře, si bez toho nedovedu představit, ale kdyby se omezil o nějakých 50%, určitý výsledek by byl vidět během roku dvou."

> SUMMA SUMMARUM < Zrusime dabing?

4 Comments:

Blogger Vilda said...

Zajdi si v Nemecku do kina a uvidis, co je to peklo dabingu ;-)
Thanks god, ze jsme tak malej trh a dabovat vse se nevyplati.
Jinak s regulaci v tomto smeru bych byl opatrny, abychom nezkoncili u podobneho "modelovani" kultury jako ve Francii.

5:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

V zasade s Tebou souhlasim ...melo by to jeste jeden vedlejsi ucinek, lidi by se naucili taky cist .-)
Doporucuju filmovy klub, filmy v cinstine nebo islandstine stoji opravdu zato :-)
Ja osobne, mam-li tu moznost, zasadne preferuji originalni verze s titulky ...s nekolika vyjimkami jako je MASH a filmy s Luis de Funes. :-)
A zrovna vcera jsem si to dala double a sledovala anglicky mluveny film s anglickymi titulky:-) (Mimochodem, vrele doporucuji, Touching the Void, velmi dramaticky pribeh podle skutecne udalosti z peruanskych And. Perfektne zpracovane.)

11:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

VOJTECHU TO SI NEDOVEDES PREDSTAVIT, CO BYS ZPUSOBIL, KDYBYS ZRUSIL DABING. COPAK NEVIS, ZE OD DOBY ZANIKU MESTSKE PLOVARNY (RADNICE ZAPOMELA NA CISTICKU, TOZ SE JIM SPINILA VODA) JSOU CENY V DABINGU JEDINE, ALE OPRAVDU JEDINE, CO SE V PRELOUCI DEJE ??????????????????????????????????????????????????/

2:56 PM  
Blogger Czech NR said...

A no tak tam muzete poradat souteze v jazykovych quizech, to je take pekne, ne? Nebo si postavte cisticku :-).

9:27 PM  

Post a Comment

<< Home