Wednesday, January 04, 2006

Ledova voda na nahe kuzi

[dny 103 a 104, streda a ctvrtek 7. a 8. prosince 2005]

Ewa: 4 vrstvy / 4 layersPrakticky posledni hodina designu, protoze pak uz budou nasledovat jen studentske prezentace. Tentokrate tam byl chlapik, odkud to sakra byl?, ktery ukazoval ruzne statistiky ukazujici roli designu v konkurenceschopnosti ekonomik a zvlaste pak te finske. Ono je to trosku jako s tim vejcem a slepici: co bylo driv? Neboli je pravdepodobnejsi, ze design muze nastartovat konkurenceschopnost, nebo ze design prichazi s konkurenceschopnosti (nebo rozvinutosti - coz neni totez) ekonomiky? Pravda bude asi nekde uprostred, ale to neni nijak vysvetlujici odpoved.
Mikko - hero of the day :-)
Videl jsem se s Kati, ktera zrovna vyrazela na CNR Meeting do Edinburghu. Ac jsou tahle setkani hoooodne narocna, tak ona si tam spise jede odpocinout, protoze ve Finsku ma hodne prace a navic jeste ma nemocnou babicku a tak. To je ta relativita. Nutno rici, ze setkani s ni bylo mirne zistne, protoze jsem si od ni pujcoval spacak na vecerni pobyt na chate (z niz jsou veskere fotografie).
K te chate - bylo to de facto organizovano CEMS Clubem, nicmene chajda patri svedskemu klubu na helsinske technicke univerzite. A protoze par lidi z CEMS Clubu se zna s techniky, konkretne jeden z nich byl spravcem chaty (hned jsme ho nazvali prezidentem chaty), tak jsme mohli uzit krasny vecer a noc na chate u jezera.
Krasne vyhlidky / Beuatiful prospects
Kdyz jsme jeli asi 30 km za Helsinky skrze huste lesy a zvlast ke konci po zasnezenych vlnitych cestach, pochopil jsem, proc jsou Finove tak dobri zavodnici - at uz v pneumatikach maji hrebiky nebo ne. A to jsem jeste nejel jinym autem, jehoz ridic (dle Evina vypraveni) pry neuznaval razeni a vse to palil na trojku. Borec. Po vystoupeni jsme vyrazili dale uz zu Fuss - casem jsme i mirne zabloudili, ale to bylo spis jen takove zpestreni. Niilo zavzpominal, ze kdyz byl na vojne, zazil takovych noci na severu Finska hodne. Takova vojna by mohla byt skutecne zajimava.
Schody do (ledoveho) raje / Stairway to (icy) paradise
Srub byl prekrasny - hlavni mistnost s krbem, dve mensi loznicky a dole sauna. A dlouhe zasnezene schody k jezeru, jiz zamrzlemu. V kulne za srubem (hned vedle kadubudky) jsem jen koukal, kolik existuje nastroju na sekani ledu. Nakonec jsme s Niilem vzali tyc, lopaty, ryc a vrtak a sli to zkusit. Ja aspon nejprve teoreticky, protoze pred odjezdem mi nejak ruplo v zadech a skoro jsem se nemohl hybat. Ale snad vyhlidka netusenych saunovych ci vodnich slasti ze me vyhnal vsechny neduhy, takze jsem pak prilozil aktivne ruku k dilu, jak je ostatne videt na snimcich.
Ledovy raj / Ice paradise
Sauna - krasa. Vyhrivana drevem, tj. primo v saune byla kamna, do kterych se prikladalo. A polevala se vodou donesenou ve velkych nadobach primo z jezera. A taky jsme se slehali metlickama, to jsem zazil poprve. Krasne to vonelo.A po zahrati po zasnezenych schodech hura dolu a sup do vody. No neuveritelne.
V saune / In the sauna
Skoda jen, ze nakonec nevysla moje fotka, kterak jsem v te ledove dire - celou dobu ve Finsku fotak slape jak hodinky a zrovna v nejdulezitejsi moment (mohl jsem mit skutecne originalni novorocenku) se to Eve nejak nepodarilo cvaknout. Kdyz mluvim o Eve, presunu se rovnou k Ewe - ta, jak je videt na fotce, trpela zimou a nachlazenim, takze na nohou mela celkem ctyri vrstvy. A k tomu si - panove prominou - ohrivala pivo se skorici. Poucil jsem ji, ze za to se bude smazit v pekle. Jak to bude s peklem, to nevim, ale kazdopadne nachlazeni ji to nevylecilo, kdyby misto toho sla do sauny a do vody, hure by nedopadla. Ale zase abych ji nehanel, musim ji pochvalit, ze udelala vytecne veprove rizky s ryzi.
Cemu se sakra smeje? / What the hell is she laughing about?
Po veskerem sauneni jsme se jeste venovali nejakym spolecenskym diskusim, a pak zalezli do spacaku. Uzasna noc. Tohle mi bude doma hodne chybet. Rano uz to bylo dost rychle, dopoledne jsme poklidili a vyrazili smer Helsinki, antoz bylo treba se venovat dalsimu studiu designu. Chvala Bohu, ze je to docela zabavne a zajimave.

Chtelo by se rici: Chata v jezerni kotline

> SUMMA SUMMARUM < Tak tedy: tohle mi bude hodne chybet. Tohle je Finsko.

1 Comments:

Blogger Duanamaz.com said...

Shab E Barat Ki Raat Ki Fazilat शबे बारात की रात की फ़ज़ीलत हिंदी में Shab e barat ki raat ki fazilat in hindi...
Shab E Barat ki Raat Ki fazilat

2:55 PM  

Post a Comment

<< Home