Monday, May 08, 2006

Drobnosti z rodu obycejnych

V tomhle prispevku bych rad upozonil na nekolik malo drobnosti, ktere sice necini zivot ve Finsku zasadne odlsinym, ale preci jen stoji za pozornost.


Mavani na ridice - myslim, ze jsem o tom psal. Ale pokud stojite na autobusove zastavce a nemavnete si, tak nejedete. Teda jedete, ale az s dalsim spojem, protoze tenhle vam nezastavi. Zrovna tak dyz chcete vystoupit, musite zazvonit. Libi se mi na tom ta efektivita. Tramvaje zastavuji automaticky, aspon mam ten dojem.
Revizori - chodi, chodi i v primestskych vlacich. Vzdy chodi ve skupine a maji uniformu. Takze se da sedovat, jestli takova uniformovana skvadra nenastupuje. Mel jsem jizdenku, v prumeru to vyslo na cca EUR za den, cili finance to ani nebylo tak strasne.
Male sprchy v koupelnach - jsou u umyvade a jsou skutecne malinke. Nevim, k cemu vsemu se daji pouzit, ale primarne slouzi k oplachnuti podlahy, ktera je vyspadovana a s odpadem, do ktereho muze voda natyct. Prakticke! Ted me napada, jestli se to neda pouzivat i v ramci "bideotovani". Nevim, nezkousel jsem.
Cteni a odkladani Metra - Metro, tedy denik gratis, vzniklo, nemylim-li se, ve Svedsku. Nevim, jak to maji tam, ale v Helsinkach se po docteni docela casto odklada v dopravnim prostredku. Jen toho papiru, co se usetri.
Vlastni popelnice - co jsem tak koukal, tak u domu jsou jakesi budky ci pristavky s popelnicemi. Kazdy najemnik ma klic prave k tomuhle pristavku, takze tam sypou odpadky prave jen prislusni najemnici.
Vchazeni do autobusu ale vchazeni do tramvaje - do autobusu zasadne prednimi dvermi, takze musite zapaltit chca enchca kovakama (melo by to byt presne) nebo se rpezentovat magnetickou kartou s kreditem. Do tramvaje ale muzete nastupovat dle libosti. Meli ybste si sice "cvaknout" kartou na ctecim zarizeni, ale nikdo to kontrolovat nebude.

Ono by toho asi bylo vice, ale zrejme to necham takhle.



> SUMMA SUMMARUM < Jak rikam: drobnosti z rodu obycejnych.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home