Sunday, September 11, 2005

Obhajoba duchovni dimenze

[den 14, patek 9.zari]

Dalsi den zahajeny velmi, velmi volnym vstavanim. Ale oc horsi rano, o to cinorodejsi zbytek dne.
Edgar (litevsky Polak, ci polsky Litevec) vytahnul brozurku See Helsinki on Tour, v niz jsou popsany pesi trasy v a kolem helsinskeho centra, ktere si muzete prochazet a cist o vsemoznych pametihodnostech. Uzitecna vecicka (zvlast pro ty, co si s sebou nevzali standardniho pruvodce, ze). Takze jsme vyrazili hned na tu nejdelsi (6 km), obrazek prikladam.



Co vse jsme videli: krasny park hned vedle namesti s nadrazim (cili samotne centrum, u nas by to byl asi Sherwood), tam nekde take sochu Frederika Paciuse, ktery, ac Nemec, slozil finskou hymnu, olympijsky stadion, pred kterym stala socha Paava Nurmiho a nestala socha Emila Zatopka, ktery by si to z ceskeho pohledu take jiste zaslouzil... Videli jsme halu Finlandia, kterou navrhnul Alvar Alto, zrejme nejslavnejsi finsky architekt. A taky finsky parlament. Na to, jak je tady vse docela primerene, tak parlament je pomerne mastodontni. Ale zase tam jsou bezne prohlidky, narozdil od Finlandie, kde je treba si je zamlouvat.
Po vzdelavani hodno je trochu zabavy, tak jsme vyrazili na saunaparty CEMS Cubu. No, sauna sama byla velka a pekna, navsteva uz trosku mensi, nakonec bylo v saune pet chlapu, zbytek zustal venku a debuziroval.
Co pak: nikam dal jsem uz nevyrazel, i kdyz Mikkovo presvedceni, ze tu soutez skutecne vyhrajeme a ze bychom se meli vice seznamit bylo dosti nakazlive. Nakonec jsem skoncil o par pater vys u ruznych pivnich her (zastoupeni Francie, Nemecko, Polsko, Ceska republika a jeste neco sikmookeho).
Pro priklad aspon jedna hra: kazdy hrac ma pred sebou kus papiru. Uprostred stolu je sklenice tak do pulky naplnena pivem, vedle ni tuzka. Hazi se kostkou. V momente, kdy mi padne sestka, vrham do sebe pivo (nekdo jiny pak sklenici doleva pro dalsi pouziti) a zacinam zbesile psat cisla od jednicky do stovky. Cilem je dosahnout stovku. A kdyz ja zacnu psat, tak ti dalsi samozrejme pridaji, abych toho napsal co nejmene. Jakmile nekdo po me ma sestku, kopne do sebe pivo, vyrve mi tuzku a maka dal. A tak to jde az do konce. Jednoduche hry jsou ty nejlepsi. Jen premyslim, kdo s tim vlastne prisel. Bud Polky nebo Nemci. Jak vidite, intelektualne zde nestradam :-).

> SUMMA SUMMARUM < Co rici k dnesku? Aspon ze nase trasa byla neobycejne fotogenicka. V cistem meste, s mořem, ve slunecny den a s perfektne, nikoli vsak anglicky posekanymi travniky se proste foti samo. Finsky design k tomu.... Temihle "hlubokomyslnostmi" se snazim predejit tomu, abyste muj zdejsi pobyt povazovali ze nekoncici trestani pivnich lahvi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home