Tuesday, October 25, 2005

Business day

[den 52, utery 18.rijna 2005]

Den zacal peknym slunecnem a teplem. Tedy teplem na zdejsi pomery. Kazdopadne optimisticky vstup do dne.
O tom, jak dnesek dopadl, pokud jde o Case Competition, jsem uz psal (psal jsem taky o podstate problemu, ktery jsme resili).
Proc jsme vlastne nepostoupili? Duvody, podle poroty, byly dva. Jeden beru, druhy prilis ne.
Neudelali jsme poradne shrnuti, jinymi slovy nebyla prilis dobre videt podstata naseho reseni. Meli jsme dobrou analyzu toho, jak vypada soucasny evropsky trh luxusnich nemovitosti (tj. je krajne neprehledny a roztristeny) a proc tam nejit hned, ale pockat tak tri ctyri roky a nechat konkurenty, at ten trh nejdrive sami prozkoumaji (to byla hlavne moje prace). Meli jsme taky udelanou peknou financni analyzu toho, jak nabrat vice klientu, aniz bychom tim vyrazne snizili kvalitu sluzby a zaroven ziskali vice penez na dalsi rozvoj (to byla prace Mikko a Edgara). A taky jsme slusne ukazali, jak vypada americky trh, jake tam mame konkurenty a jak na ne (prace hlavne Niila, trosku moje). Problem byl asi v tom, ze jsme ty svoje casti delali relativne individualne, respektive, ze jsme si nevyhradili vice prace na jejich vzajemne provazani. Nakonec jsme slide, kde jsme prezentovali zavery, napsali uplne az nakonec a spise z povinnosti. Pritom by se mel psat spise prubezne, aby bylo videt, jak to cele do sebe zapada. Porota nam rekla, ze ze zacatku nasi prezentace jsme v divizi byli nejlepsi, ale pak to nejak upadalo, i kdyz jsme meli hodne pohledu.
Druhy duvod, proc jsme nepostoupili, spocival v male inovativnosti. S tim tak uplne nesouhlasim (vnintrne, protoze na druhou stranu chapu, ze v techto soutezich dost jde prave o nove neotrele napady). Myslim si, firma slape jako hodinky, cili pousteni se do prilisnych inovaci nema smysl, kdyz stale jeste neni vyuzit stavajici potencial. Navic si myslim, ze myslenka, ze do Evropy nejdrive pustime konkurenci, nebyla tak uplne nejobycejnejsi. Ale co, nakonec je to jen soutez. Stalo to za to.
Dobrym vyvrcholenim dne bylo pohosteni, olivova pomazanka a zapeceny (zrejme kozi nebo ovci) syr nemely chybu. Pri veceri jsme jeste trosku pohovorili s konzultantem z finske pobocky BCG o tom, jak vypada finsky trh poradenstvi. Jak ve Finsku, tak v Cechach je zrejme nejvetsi McKinsey (v obou zemich ma zrejme neco kolem 50 lidi). Rikam si proc to, zrejme se rozdil v poctu obyvatel dorovnava rozdilem kupni sily a take tim, ze prazska kancelar zrejme pokryva i Slovensko.

> SUMMA SUMMARUM < No a uz toho businessu necham, abyste si o mne nepomysleli, ze to treba studuju nebo tak neco.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home